Verslag Kees van Dijktocht 5 mei 2012

door Jetse van Melick van TC De Mol uit Dordrecht

Op zaterdag 5 mei jl. was er geen eigen Mol-rit en had ik toch veel zin om een tocht te rijden. 

Een ideale gelegenheid om een gedane belofte na te komen. De penningmeester van TC Voorne-Putten ken ik al heel lang en kom ik regelmatig tegen op de districtsvergaderingen van de NTFU. De afgelopen herfst/winter beloofde ik om eens mee te rijden met zijn toerclub. 

Deze zaterdag stond de Kees van Dijktocht op het programma. Kees van Dijk heeft een fietsenzaak in Spijkenisse en is één van de clubsponsors van TC Voorne-Putten. Bij binnenkomst werden we gastvrij ontvangen door de familie van Dijk en vertegenwoordigers van de toerclub. De vrije tocht had drie afstanden, nl: een familietocht van 25 kilometer en toertochten van 80 en 140 km. Ik koos voor de langste afstand, de tocht van 140 km naar de "Brabantse Wal". Als eerste viel op dat de inschrijving gratis was. Die kwam voor rekening van de sponsor. Met een groep van ongeveer 20 personen vertrokken we precies om 09.00 uur richting Hekelingen en de pont naar Nieuw-Beijerland. Ook de overtocht was gratis! (dwz voor rekening van de sponsor). Waar vind je tegenwoordig nog zulke sponsors? Na de pont zetten we de tocht voort richting Zuidzijde, Zuid-Beijerland naar de Haringvlietbrug. Voorbij de Haringvlietbrug begon het zachtjes te miezeren. Jammer, maar het aangename gezelschap vergoedde veel. Ik was ondertussen een oud fietsmaatje tegen gekomen uit mijn wielrentijd bij De Hoekse Renners. We haalden natuurlijk oude herinneringen op en vertelden elkaar ook wat ons nu nog aan de fiets bindt. De kilometers werden vlot weggetrapt en voor we het wisten waren Steenbergen en Wouw ook gepasseerd. Bergen op Zoom kwam ook al vlug in zicht en daar veranderde het landschap. De eerste bosrijke stroken en ook de eerste hoogteverschillen. . . . . . . . . . . . inderdaad de Brabantse Wal. Toerclub Voorne-Putten houdt er een ander tempo op na dan DTC De Mol. Het gaat gewoon wat sneller. Voor de wind kwam de snelheid eigenlijk nergens onder de 29 – 30 km/uur. Verder gaat het in de groep eigenlijk net zo als bij ons. Veel aandacht voor veiligheid (signalen/tekens worden keurig doorgegeven naar achteren) en natuurlijk ook "samen uit / samen thuis". Bij lekke banden wordt er op elkaar gewacht en wordt er ook geholpen. Via een rondje Woensdrecht kwamen we bij ons koffie-adres in Hoogerheide. Duidelijk werd dat de club hier vaker komt. De eigenaar was ook van tevoren ingeseind en speelde overal soepel en vlot op in. Ik kwam aan tafel te zitten met een aantal bestuursleden van toerclub Voorne-Putten. Het gesprek ging al vlug over de geplande buitenlandse fietsreis (ik meen naar Duitsland). De animo was nog niet overweldigend en er werd gesproken over de mogelijke oorzaken. Toen we na de koffiestop buiten kwamen was het inmiddels droog.

Helaas werd ik geconfronteerd met een lekke band. Ook op mij werd keurig gewacht en de band werd zelfs opgepompt met een handpomp met manometer. Heel handig en binnen een mum van tijd zaten we weer op de fiets. De terugreis ging via Hoogerheide en Wouwse Plantage (de route die wij ook rijden tijdens Zwijndrecht-Zwijndrecht, maar dan in omgekeerde richting). Via Wouw en Kruisland kwamen we in Stampersgat. Daar gebeurde ook nog iets heel opmerkelijks. Tijdens de rit was ik diverse keren van "buurman" gewisseld. Mijn nieuwe buurman bleek dezelfde achternaam te hebben als ik, nl. Henny van Melick. Toen we onze familieverleden en afkomst bespraken, bleek dat het zo goed als zeker is dat we vrij direct familie zijn. Dat heb ik in 35 jaar fietsen nog nooit eerder meegemaakt. Via Fijnaart en Heijningen fietsten we weer richting de Volkerak-sluizen en de Haringvlietbrug. Daar doemde een probleem op. De brug stond open en men was bezig om de weg schoon te maken na een milieuincident. Gelukkig duurde het oponthoud niet al te lang. In de Hoekse Waard was de route vrijwel gelijk aan de route van de heenweg. Tot aan de pont in Nieuw-Beijerland heb ik ook mijn kopbeurt mogen doen. Na de overtocht was de route eveneens identiek aan 's morgens. Al vlug waren we terug in Spijkenisse, bij de zaak van Kees van Dijk. Opnieuw was er voor iedereen die dat wilde koffie/thee. Ook kregen we allemaal een bidon mee als herinnering. Ik nam afscheid van de bestuursleden van TC VoornePutten en bedankte het personeel van Kees van Dijk. Natuurlijk nodigde ik de toerleden ook uit voor onze Zwijndrecht-Zwijndrecht op zaterdag 2 juni a.s.

Strijen, 7-5-2012

Jetse van Melick.

 

 

Prgramma

Lid worden

Contact