Kou in december 2012

door Henk Boer

Na dagenlange regen- en sneeuwval werd het eindelijk eens droog afgelopen dinsdag. Wel was er kans op gladheid en de temperatuur zou ca. 0 graden blijven. Onze hele fietsclub werd vertegenwoordigd door wel 4 man,

kou in december 3 namelijk Piet v.d. Engel, Piet Twigt, Ron Greve en ik. Ik begon gelijk maar te zeggen dat ik wel achteraan zou rijden en eventueel zou afhaken als het te snel zou gaan. Tot aan de pauze ging het niet te snel. Vooral door mogelijke gladheid in bochten en andere stukken werd er inderdaad niet gek hard gereden. Om de een of andere reden gingen we naar Dordrecht, naar de houten keet. Na de pauze gingen we na de Kiltunnel linksaf richting Mookhoek. Een plaats waar ik nog nooit geweest was. Dit alles om vooral modder te vermijden. Omdat de weg hier overal redelijk droog en dus niet glad was, ging de snelheid flink omhoog. Om onduidelijke redenen kon ik het steeds bijhouden en na Strijen en Numansdorp dacht ik: het schiet al aardig op en hoefde ik geen "tandje" te brullen. Ook was het glashelder weer met een prachtige zon. Dus vielen er regelmatig opmerkingen waarom er niet meer clubleden bij ons op de fiets zaten. Bij de pont van Nieuw-Beijerland stond mijn teller op ca 73,5 km met een gemiddelde snelheid van 25,8 km. Voor mij is vooral dat laatste een zeer hoog getal!! Woensdag was ik behoorlijk stijf en donderdag was ik nog niet helemaal topfit, maar dat is met mijn "sportlijf" wel normaal. Maar donderdag zou het ook weer droog zijn en daarna zou het weer gaan regenen en sneeuwen, dus ik had geen keus en stond toch maar weer bij de start. Er zou minder zon zijn en de temperatuur was wellicht daardoor nog wat lager. Ca -2 graden?? Er was alweer een hele grote topploeg aanwezig: Piet v.d. Engel, Harry van Gogh, Jan Kikkert en ik. Ondanks de zuidoosten wind werd er toch voor de Duinrand gekozen en omdat ik al in Dordrecht geweest was vond ik dat prima. 

kou in december 2We gingen dus voor de wind en ondanks de lage temperatuur was het zelden glad. We gingen behoorlijk hard. Voor mij te hard. Nu moest ik toch een paar keer de groep laten gaan, evenals op de terugweg. De tocht kwam nu op 70 km met een gemiddelde van 26,1 km. Maar volgens Piet is zo'n snelheid wel nodig om warm te blijven. Daar was ik het niet mee eens.
Zelfs met die hoge snelheid werd ik op de terugweg via Hellevoetsluis, tegen een snerpend oostenwindje in, nog niet warm!
Ook volgens Piet rijdt hij vooral voor de gezelligheid met onze club mee. Daar was ik het wel helemaal mee eens.
Vooral de koffiegesprekken haalden deze week weer een heel hoog niveau en gingen o.a. over vrouwen, huwelijken, fietstrainingen en ijsvorming op zeeschepen tijdens de winter. Met Jan had ik het ook nog een tijdje over vogels. We hadden zelfs een pestvogel gezien!
Het woord Syrië valt ook nog steeds, maar gelukkig kan ik nu melden dat ik volgend jaar op een zeer luxe manier naar Rome ga.
D.w.z. ik op de fiets en mijn vrouw begeleidt mij met auto en caravan. Ik heb dus geen bagage, altijd een goed bed en altijd eten.kou in december 1
Om een of andere reden hebben Toon de Wolf en Willem de Neef ook interesse om mee te gaan en vinden dat ze zelfs wel recht hebben op slaapplaatsen in onze caravan. Volstrekt belachelijk natuurlijk! Hoe komen ze erbij!! 
Veel clubleden vinden de reis in Syrië een grote prestatie, maar toen ik er was, was het een zeer vredig en veilig land. Ik heb echter een ex-buurvrouw die zich ca. 4 à 5 jaar geleden bij Artsen zonder Grenzen aangemeld heeft als verpleegkundige, en sindsdien heeft ze al 1 a 2 jaar in uiterst primitieve kampen met regen, modder en hitte gebivakkeerd in Afrika met zo nu en dan schietincidenten. Daarbij verbleekt mijn toeristisch reisje naar Syrië helemaal. Gisteravond belde haar man mij op dat ze ergens bij de feestdagen afscheid van ons wilden komen nemen, want zijn vrouw ging half januari weer op pad. Waar naartoe was mijn vraag. En zijn antwoord was niet geruststellend: Irak.

Ik voel mij altijd heel gelukkig op de fiets en zelfs met alle leden van onze club, en wens daarom iedereen fijne Feestdagen.

 

Henk Boer

13 december 2012

 

Prgramma

Lid worden

Contact