Clubavonden januari 2015

2015-01-20 clubavondOp 13 en 20 januari heeft de vereniging 2 thema-avonden georganiseerd in het clubgebouw. Onder het genot van een kopje koffie werd door Jan-Willem van Leeuwen en Jaap Arkenbout een presentatie gegeven over het schoonmaken van de fiets met MorganBlue en het technisch onderhoud en afstellen van de racefiets en ATB.


Beide avonden waren goed bezet en met een opkomst van ongeveer 40 personen was het voor iedereen goed te beluisteren en te zien, hoe Jan-Willem en Jaap op duidelijke wijze de fietsen schoon maakten. Speciale aandacht was er uiteraard voor de ketting, de pignon en de derailleurs. Na het schoonmaken werd op een voor iedereen begrijpelijke manier de afstelling van de fiets ge├»nstrueerd. Jaap vertelde ook waar je op moet letten bij het controleren van de fiets, zoals balhoofd, remmen, trapas en crank en hij liet ook zien hoe de diverse onderdelen uit elkaar gehaald worden, gecontroleerd en weer gemonteerd. Er werd uitgebreid ingegaan op vragen van de leden en ik denk, dat een ieder aan zijn trekken kon komen op deze manier. Van belang bij moderne carbon fietsen is het moment waarop je onderdelen vastzet. Het kan zomaar gebeuren dat je teveel kracht zet en het carbon kraakt. Dus erg belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Er werd ook aandacht besteed aan het elektrisch schakelen van de derailleurs.
Een mooi, maar nog wel kostbaar systeem. We kunnen weer terug kijken op 2 geslaagde avonden, die wellicht volgend jaar voor herhaling vatbaar zijn
Piet van der Weegen heeft op de tweede avond enkele foto's gemaakt.

Wim Arends
22 januari 2015