Samen fietsen

2015 Samen fietsenWij fietsliefhebbers zijn op enig moment op een racefiets gestapt en tochtjes gaan maken. Eerst maar korte ritjes met een kalm tempo, maar in de loop van de tijd zijn de afstanden groter geworden en wellicht is de snelheid wat opgevoerd.

Uiteindelijk fiets je een keer in een peloton en ervaar je het gevoel dat het fietsen bijna vanzelf gaat (bij wijze van spreken dan). Ook zal iedereen ervaren hebben dat door het samen rijden met fietsvrienden:
- het fietsen een stuk gezelliger is geworden
- je aan elkaar kan optrekken
- je nieuwe routes hebt ontdekt
- enz. enz.
Enthousiast geworden door de bovengenoemde ervaringen heb je je aangesloten bij onze toerfietsvereniging TCVP.

Toerclub Voorne-Putten zet zich in voor het fietsplezier van zijn leden. Bij de club kan men zich door de week en in het weekend aansluiten bij diverse fietsgroepen om lekker rond te toeren door onze polders. Het is wenselijk wanneer men in groepsverband fietst, dat alle fietsers in de groep zich hetzelfde gedragen. Het is daarom van belang dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Afspraken over de snelheid en de route, het zich houden aan de verkeersregels en de gedragsregels binnen de groep, maar ook naar de andere verkeersdeelnemers.
Nu is dit seizoen aan alle riteigenaren de mogelijkheid geboden om een wegkapitein clinic te volgen. Hierbij worden ervaren en beginnende riteigenaren geleerd hoe je een groep fietsers veilig en sociaal door het verkeer kunt loodsen. Tips en inzichten worden besproken over hoe je te gedragen in het verkeer. De cursisten wordt geleerd om voorafgaande aan een rit duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken zijn cruciaal voor een goed en veilig verloop van een toertocht. De mensen in het peloton weten wat van hun verwacht wordt om zo de rit ordelijk, veilig en plezierig mogelijk te laten verlopen. Wanneer afspraken worden geschonden heeft dit een negatief effect op ons fietsplezier en/of de veiligheid. Wegkapiteins mogen mensen aanspreken wanneer afspraken niet worden nagekomen; zij spreken uit naam van het bestuur van de Toerclub. De aanwijzingen van de wegkapitein dienen te allen tijden te worden opgevolgd. Zo kan de wegkapitein bij de start of gedurende een gedeelte van de route beslissen om het peloton in meerdere groepen te verdelen. Met het opleiden van wegkapiteins denk ik dat het niveau van de club wordt verhoogd, een positieve bijdrage wordt geleverd aan de veiligheid & fietsgenot van onze leden en dat het imago van de wielrenner wordt opgekrikt. Wegkapiteins zijn de ambassadeurs van onze fietshobby en zijn te herkennen aan een gele armband.

Gedragscode racefiets:

* Houd je aan de verkeersregels
* Houd zichtbaar rekening met anderen in het verkeer
* Gebruik je fietsbel
* Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen
* Blijf altijd beleefd tegen andere weggebruikers
* Rijd altijd op het aangegeven fietspad
* Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid
* Volg aanwijzingen op van politie en/of verkeersregelaar
* Gooi afval in een afvalbak

Onlangs hebben de eerste 14 leden de wegkapitein clinic afgerond. Hieronder lees je van enkelen hun ervaring.

Henk Boer:
Vóór de clinic wist ik eerlijk gezegd niet zoveel wat ik van deze dag moest verwachten. Ik wist dat je als voorrijder de commando's en signalen moet doorgeven en dat je als een duivel alert moet zijn voor mogelijke veiligheidsrisico's. Door de cursusdag ben ik tot het inzicht gekomen om commando's minder te schreeuwen en meer met handgebaren door te geven. Het is wenselijk de groep meer compact te laten fietsen, wat meer rust geeft in de groep. Door het grote aantal cursisten zullen de wegkapiteins waardevol zijn voor de club en ik kan clubgenoten de cursusdag zeker aanbevelen.

Gert Kleinherenbrink:
Ik heb op 12 april jl. de cursus wegkapitein gevolgd. Ik heb natuurlijk al enkele jaren de ervaring van het fietsen in een groep met daarbij altijd een riteigenaar zoals we dit waren gewend te noemen bij onze club. Na een voorstel ronde waarbij iedereen z'n fietservaring en sociale status aangaf begonnen we met een theoriedeel. Er valt voor iedere fietser dus echt nog wel wat te leren. Belangrijk punt vond ik dat we ook naar buiten toe (naar medeweggebruikers) ons moeten profileren. Proberen duidelijk te zijn, zonder al te veel geschreeuw en bombarie. Ook deze mensen bedanken voor hun begrip. Hiermee kunnen we wellicht de negatieve publiciteit van racefietsers verminderen. Na de lunch gingen we het praktijkdeel doen en na een rondje techniek -en materiaalcontrole de weg op. Ondanks het feit dat de meesten van ons toch ervaren fietsers zijn, werd het pijnlijk duidelijk dat we ook nog fouten maken. Daar werden we dan ook - op een overigens prettige manier - op gewezen. Al met al dus een zeer leerzame dag met aan het eind het diploma wegkapitein en een bijbehorende armband.

 

Dennis Klein
28 april 2015