Zondag 7 april 2019

Clubritten over drie afstanden

 

Rondje Dordrecht 75km.

2018-04-08 Dordrecht

Dit jaar mogen wij, Inge en Gerard als riteigenaar, jullie meenemen naar Dordrecht voor ongeveer 75 km. We vertrekken om 9.30 uur vanaf het clubgebouw. We rijden een tempo van 25 km/u en rijden netjes 2 aan 2 en houden ons aan de verkeersregels. Vorig jaar heb ik deze rit ook mee gefietst en de koffiestop hebben we toen gedaan bij "Heer en Meester" in de Voorstraat in Dordrecht. Echter toen we in februari van dit jaar de route gingen verkennen bleek dat "Heer en Meester" niet meer bestaat. In Dordrecht zijn er gelukkig nog vele andere leuke koffiestops en we hebben dan ook 100 meter verderop een leuk alternatief gevonden. De koffiestop zal dit jaar bij "Eetcafe de Passant" plaatsvinden. Verder zullen we de route aanhouden zoals die vorig jaar door Chris Keller is georganisseerd. Zoals de meesten wellicht weten, is Dordrecht in de 12e eeuw ontstaan als gevolg van een ontginning van een groot veenmoeras. Aan het einde van de 12e eeuw werd Dordrecht de belangrijkste plaats van het land. Dordrecht is een stad met heel veel historie die nu nog op grote schaal terug te vinden is. 

Heel veel oude panden zijn hier een bewijs van. Dordrecht heeft ook één van de langste winkelstraten van Nederland. Dus als je van winkelen houdt, is dit een prima plaats om je te vermaken zeker gecombineerd met een museumbezoek o.i.d. Zoals gebruikelijk starten we de toertocht vanaf het Wielrenpad bij het clubgebouw van Delta. De ronde voert ons via Valckesteyn verder richting Barendrecht. 

Eetcafe de PassantRond 1310 werd er tussen Poortugaal en Rhoon het kasteel Valckesteyn gebouwd. Voor degene die hier niet mee bekend waren, hierbij een stukje tekst uit de website over dit kasteel. http://landmarkvalckesteyn.nl Kasteel Valckesteyn heeft een belangrijke rol gespeeld in de roemruchte periode van de "Hoekse en Kabeljauwse twisten". In die tijd heeft het ondermeer als gevangenis gefungeerd. Helaas is het kasteel ten prooi gevallen aan de sloopwoede van de negentiende eeuw. In 1827 werd het slot afgebroken. Inwoners van Poortugaal, Rhoon en omstreken kochten de oude stenen en bouwden er schuren en delen van boerderijen van. In 1828 was Valckesteyn verdwenen. Maar de plek waar het ooit gestaan heeft, is bewaard gebleven. Delen van de slotgracht en de oprijlaan zijn nog steeds zichtbaar, terwijl onder de grond de fundamenten bewaard zijn gebleven van de eens zo fiere muren en torens. De fundamenten zijn aan de hand van opgravingen in de jaren zeventig goed in kaart gebracht. Daarna is alles weer onder de grond verdwenen. Wie dit allemaal niet weet, gaat dus zomaar aan een belangrijke plek voorbij. Want behalve de namen van omliggende dijken en straten, herinnert niets meer aan het ooit zo vermaarde kasteel Valckesteyn. Onze tocht gaat verder richting Barendrecht en via de Oude Maas naar Bolnes, Ridderkerk. We volgen zoveel mogelijk de Waal om via Zwijndrecht in Dordrecht uit te komen. In het oude centrum van Dordrecht houden we een koffiepauze bij "Eetcafe de Passant".

De terugtocht rijden we via het centrum naar de brug over de Oude Maas. Hier moeten we even stukje klunen op de trappen van de brug om weer op het fietspad te komen. Op de Lindtsedijk fietsen we Zwijndrecht weer uit. Zo belanden we na enige tijd weer op het bekende fietspad langs de Oude Maas richting Spijkenisse. De lengte van de gehele tocht zal ongeveer 75 km bedragen waarbij we een snelheid van rond de 25 km/uur aanhouden.
Graag zien wij jullie op 7 april om gezamenlijk er een leuke tocht van te maken.

Vertrek om 09:30 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw.

Riteigenaar zijn Gerard en Inge van der Vlies

 

Overkanttocht 100 km.

Hallo allemaal hierbij mijn rit op 7 april 2019 welke ik overgenomen heb van Gert Kleinherenbrink. Graag nodig ik u allen uit om met mij mee te rijden.
De meeste hebben deze rit al menig maal gereden. Voor mij de eerste keer als riteigenaar, graag zou ik nog een iemand erbij willen hebben als achter rijder dus wie daar zin in heeft meldt u aan. 

Vertrek om 09:00 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw.

Riteigenaar is John den Braber.

 

Lingetocht 150 km.

Vertrek om 08:30 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw.
Riteigenaar is Raymond Korving