Zondag 14 juli 2019

 

Clubritten naar:

Graafstroom/Linge 165 km
Rondje Mark 130 km
Middeleeuwse Dijkentocht 60 km

 

Graafstroom/Linge 165 km

Vertrek om 08:00 uur vanaf het clubgebouw. Op 14 juli neem ik graag deelnemers mee met de Graafstroom-Lingetocht over 165 km door de Alblasserwaard. We gaan via de brug over de Noord langs de Graafstroom richting Ameide (het verste punt) om via Meerkerk en Leerdam gedeeltelijk langs de Linge via Gorinchem en Hardinxveld weer terug te keren bij de brug over de Noord. Om aan de kilometers te komen rijden we daar vandaan via de Van Brienenoordbrug huiswaarts. Terug in Spijkenisse hebben we er dan 165 km opzitten en een mooi stukje Nederlands polderlandschap kunnen aanschouwen. Ik hoop op een goede opkomst.

Riteigenaar: Koos van Wensveen

 

Rondje Mark 130 km

Vandaag vertrekken we om 08:30 uur richting Brabant, in Brabant stroomt de rivier "de Mark" deze ontspringt bij Koekhoven in Merkplas België. Hier bevindt zich de oorsprong van deze rivier die verder wordt gevoed door een ingewikkeld systeem van beken en bronnen. Het hele stroomgebied is 23.909 hectare groot. In Hoogstraten stroomt de Mark via Meersel-Dreef, uiteindelijk komt de beek bij grenspaal 218 Nederland binnen. In Breda vloeit de Mark samen met de Aa of Weerijs. Vanaf Standaardbuiten verandert de naam in de Dintel die op zijn beurt uitmondt in het Volkerak. Vele fietspaden hebben we al bereden maar wat is er zoal te zien; Tegen de Spijkenisserbrug aan ligt een klein particulier domein, dat de indruk oproept van het landschap en het gebruik van vroeger. De bewoner heeft naast zijn woonhuis een verzameling schuren, en gebruikt het land voor schapen, een pony en een grote groentetuin. Het niet opgespoten poldertje wordt zelfstandig bemalen. Een vrij liggend fietspad voert in noordelijke richting langs dit openluchtmuseum.

We rijden door de Heinenoordtunnel, Wist je dat de tweede Heinenoordtunnel in 1999 de Betonprijs won en dat er totaal drie tunnel buizen zijn?

Er is namelijk een buis voor snelverkeer, een buis voor agrarisch verkeer/brommers en ook nog een aparte buis voor voetgangers/fietsers. Na de tunnel rijden we richting Puttershoek Daar staat nog de oude schoorsteen van de voormalige suikerunie (suikerfabriek) de schoorsteen zal waarschijnlijk moeten worden gesloopt voor ontwikkeling van het gebied. Hiermee gaat een herindering verloren, vele arbeiders uit de Hoeksewaard hebben hier gewerkt.

We rijden vervolgens naar de Kiltunnel, de Kiltunnel is een tunnel voor langzaam wegverkeer en snelverkeer onder de Dordtsche Kil tussen 's-Gravendeel en Dordrecht. De tunnel is één van de tunnels van het Rijnmondse tunnelnetwerk. Het is een toltunnel en werd geopend op 1 oktober 1977.

We naderen de Moerdijkbrug , op de foto is de huidige Spijkernisserbrug te zien wat in vroegere tijden de Moerdijkbrug was. In 1936 werd de Moerdijk opengesteld. In 1978 werd de brug naar Spijkenisse verscheept.

We naderen rivier de Mark bij het dorp Terheijden. Ten zuiden van het dorp begint ook het Markkanaal, dat een verbinding vormt tussen de Mark en het Wilhelminakanaal. Terheijden heeft een jachthaven langs de rivier de Mark. De diverse linies en schansen die in de omgeving van Terheijden gelegen zijn, werden ingericht als natuur- en recreatiegebied. We gaan richting Prinsenbeek waar we een pauze houden en we zijn dan 60km onderweg, tijd voor een .....?

We vervolgen onze weg via Zevenberegen, Klundert, Willemstad. Na de Haringvlietbrug rijden we naar Nieuw-Beijerland waar we in de verte weer de contouren van ons zo bekende Botlek/Hoogvliet weer zien. Na de veerpont nemen we weer afscheid van elkaar. Hartelijk dank voor je deelname en graag tot een volgende keer.

Riteigenaar: Ron Robesin

 

Middeleeuwse Dijkentocht 60 km

Wij vertrekken om 09.00 uur voor een rondje Voorne-Putten vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw. Via de Kraanvogel fietsen wij richting Hekelingen om vervolgens langs het Spui, de Bernisse naar Abbenbroek te rijden. Hier volgen wij de Oudelandsedijk, de Oude Waaldijk, de Katerwaalsedijk, de Drieendijk, de Rijswaardsedijk, de Mosterdijk en de Achterdijk. Heel wat dijken dus. Na Vierpolders rijden we via de Peltsersdijk en de Rietdijk naar Oostvoorne. In de Duinrand doen we een bakkie. We vervolgen de tocht via het Oostvoorns Meer en Brielse Meer richting Spijkenisse. Een schitterende tocht over 60 km.

Riteigenaar: Jan Kikkert