Zaterdag 1 juni 2019

 

Clubritten naar:

de Bommelerwaard 175 km
Zoeterwoude Dorp 110 km
Hoek van Holland 80 km

 

Bommelerwaard 175 km

2017-06-03 BommelerwaardVertrek om 08:00 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw. 
"Ik ging naar Bommel om de brug te zien" - M. Nijhoff.
De tocht gaat door de Alblasserwaard naar de Linge, waarlangs de eerste koffiestop is gepland. Daarna rijden we langs de Waal verder oostwaarts tot de brug in zicht komt. Vanaf keerpunt Zaltbommel doorkruisen we de Bommelerwaard van noord naar zuid en over de dijk langs de Afgedamde Maas rijden we richting Woudrichem en onze tweede pleisterplaats, Werkendam. Langs de Boven/Nieuwe Merwede rijden we door de Biesbosch en steken met de bekende Kop-van-het-Land pont over naar de Dordtse kant. Tenslotte rijden we via Kiltunnel en Hoekse Waard terug naar Spijkenisse.

Riteigenaar: Marcel Bijvelds

 

 

Zoeterwoude Dorp 110 km

2017-06-03 zoeterwoudeVertrek om 08:30 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw.
Vandaag een rit grotendeels door het hart van Zuid-Holland. Na de Spijkenisserbrug fietsen we door het Ruigeplaatbos, onder de Botlekbrug door, genieten van al dat beton, om dan via het fietspad langs de Shell richting Beneluxtunnel te fietsen. Door Schiedam en het Beatrixpark, daarna steken we de Delftsche Schie over bij het buurtschap De Zweth, vernoemd naar het riviertje de Berkelsche Zweth die daar uitmondt in de Delftsche Schie. 'De naam is afgeleid van het toponiem zwet, dat grens betekent' Via de Ackerdijksepolder fietsen we door het buurtschap Oude Leede, gelegen in de Oude Leedsche Polder. We fietsen om Pijnacker heen. 'Het eerst nu bekende voorkomen van de naam Pijnacker ("Pinacker") is van 1222. Het is een samenstelling van het Germaanse "pin" (lat: pinus), pijnboom en "akra", akker'. Door het kassengebied, langs het natuurgebied Floraplas, een overblijfsel van de Florida Zoetermeer uit 1992. Na rijksweg A12 gaan we naar links, om dan na een stukje langs de snelweg door de nieuwbouwwijken Haagoord en Leidschenveen te fietsen. We fietsen dan naar de oude woonkern van Leidschendam. 'De gemeente(naam) ontstond in 1938 uit een fusie tussen de gemeenten Veur, Stompwijk met de buurtschap Wilsveen'. We fietsen dan langs de Vliet richting Voorschoten. De Vliet is een kanaal dat in de Middeleeuwen is gegraven. Fietsend langs de vliet, kijken we zo nu en dan voorzichtig naar links en zien dan grote villa's en landhuizen met een eigen aanlegsteiger. Soms denk je weleens, "heb ik iets niet goed gedaan"? We rijden langs de 'Vogelplas Starrevaart' verder naar de jachthaven en door het park van Vlietland. Na een klein stukje langs rijksweg A4, gaan we onder de rijksweg door naar Zoeterwoude-Dorp. 'De oorsprong van de naam Zoeterwoude is niet volledig te achterhalen, maar vermoedelijk is het dorp vernoemd naar het riviertje de Suet of Swet, een zijarm van de Oude Rijn. Suet of Swet heeft de betekenis van 'zoet', waaruit de verwantschap blijkt met het Engelse 'sweet'. Een andere mogelijke oorsprong van de naam kan liggen in een andere betekenis van het toponiem zwet, dat grens kan betekenen. In deze variant zou de naam Suet (en daarmee ook Zoeterwoude) duiden op een grensgebied, mogelijk van de beboste omgeving ter hoogte van de Weipoortse Vliet'. We koersen door het dorp en langs de Zuidbuurtse Watering naar de Zoetermeerse Plas. Een mooi moment om te pauzeren in restaurant Aa-zicht en te genieten van het uitzicht.
'De Zoetermeerse Plas is een plas in het recreatiegebied 2017-06-03 aa-zichtNoord Aa, die is gegraven ten behoeve van de zandwinning voor de nieuwbouwwijken van Zoetermeer. Het water is zo'n 40 meter diep en het kan daardoor aan de oppervlakte door stroming plotseling ook zeer koud zijn'. Na tot rust te zijn gekomen, klimmen we weer op de fiets en gaan richting Benthuizen. 'De naam van het ambacht 'Benthusen' wordt voor het eerst genoemd in documenten in de 13e eeuw. Benthuizen' is een samenstelling van de uitgang '-huizen', dat een gangbare aanduiding voor een woongebied was vanaf de Karolingische periode, en 'bent' dat (onder andere en in dit geval waarschijnlijk) een andere benaming is voor struisgras. Na Benthuizen fietsen we, na de A12 te zijn gepasseerd, naar het riviertje de Rotte. De oorspronkelijke naam van de rivier is vermoedelijk Rotta, afkomstig van "rot" dat modderig of troebel betekent, en "a" dat water betekent'. We volgen de Rotte tot Terbregge en fietsen langs het Kralingse Bos naar de Brienenoordbrug. 'De Van Brienenoordbrug dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, het oord van A.W. baron van Brienen'. Na de brug fietsen we verder over het fietspad langs de A16. We rijden om de wijk IJsselmonde. 'Al in 1072 komt de naam Islemunda voor, maar er zijn sporen gevonden van vissen, jagen en landbouw vanaf ongeveer 2500 v.Chr., die gerekend worden tot de Vlaardingencultuur'. Over het fietspad van de oude havenspoorlijn gaan we naar de nieuwe fietsbrug over de A15, om dan via Rhoon en het fietspad langs de Oude Maas terug te keren in Spijkenisse.

Riteigenaar: Aad van der Linden

 

Hoek van Holland - Maasvlakte 80 km

Vertrek om 09:00 uur vanaf het parkeerterrein bij het clubgebouw.
Via de Spijkenisserbrug en Hoogvliet bereiken we de Beneluxtunnel. Na de tunnel rijden we via Vlaardingen en het Westland naar Hoek van Holland, waar we de koffiestop houden. We moeten de tijd goed in de gaten houden om de Fast Ferry richting de Maasvlakte niet te missen. 
Na de overtocht fietsen we via het Oostvoorns en het Brielse Meer terug naar Spijkenisse.

Tarief Fast Ferry: enkele overtocht € 4,- en de 65+ onder ons mogen voor € 3,50 mee overvaren.

2017-06-03 HvH noord kl 2017-06-03 HvHzuid kl 
Route Nieuwe Waterweg Noord          Route Nieuwe Waterweg Zuid
                  (klik op afbeelding voor een vergroting)

Riteigenaar: Michel Dalmeijer

 

Prgramma

Lid worden

Contact