Roparun 2009 met de Estronrunners team 89

door Han Mellaard

De Roparun is de langste non-stop estafette loop van de wereld, is voor de eerste keer gehouden in 1992 en liep van Rotterdam naar Parijs. Hier is dan ook de naam van afgeleid. Vanaf 2004 is de loop in omgekeerde richting.

De Roparun wordt al vanaf het begin georganiseerd door de Roparunstichting. Het motto van de stichting is:
”Trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. 
Het doel van alle deelnemende teams (dit jaar 273 ) is om zoveel mogelijk sponsorgeld aan de stichting over te maken.

Wat wij als runners team doen om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen.
Het begint ergens tussen september en november met een teambijeenkomst om de plannen voor het komende seizoen te bespreken. We organiseren sponsorlopen op scholen. Na de run van vorig jaar al de eerste op 25 juni bij ‘Het Baken’ en op 4 juli bij ‘De Schakel’ in Spijkenisse. roparun2009-01De dames van ons team zijn op 10 december al begonnen met het maken van Kerststukjes welke we op de Kerstmarkten van 13 december in Heenvliet, 14 december in Oostvoorne en 19 december in Hekelingen aan de vrouw of man hebben gebracht. Tevens proberen we op deze markten ook zoveel mogelijk loten van de Roparun te verkopen. Het is namelijk verplicht om als deelnemend team om voor ten minste € 2000,00 aan loten te verkopen. Tussendoor op 16 december ook nog een Kerstbingo in Puttensteijn in Spijkenisse georganiseerd.Vertegenwoordigers van ons team hebben op 6 december en op 21 februari deelgenomen aan een Roparun-vergadering in Ahoy.Ter voorbereiding op 14 maart de “BINNENMAAS NON STOP”, een estafetteloop voor teams over 63 km, gelopen. Vertrek vanuit Maasdam. We liepen hier met ons tweede team naar de derde plaats en dit van de 60 deelnemende teams, voorwaar geen slecht resultaat. Dit is tevens een meetpunt om de gemiddelde snelheid te bepalen, die we dan aan de Roparun organisatie moeten opgeven.
roparun2009-02Op 23 maart nog een derde teamvergadering.

Op 28 maart hebben we ook weer een 12-uurs RPM/Spinningmarathon in het racketcentrum op Halfweg in de sportschool van Debby van der Wal gehouden. Er was een spectaculaire opening door een drumband en de burgemeester van Spijkenisse hield haar openingswoord. Het was een hele leuke marathon met deelname van ongeveer 60 teams. Er bestond ook nog de mogelijkheid om individueel een aantal uren mee te spinnen.
Opbrengst van de marathon € 19.363,92 voorwaar een enorm bedrag. 

 

  

roparun2009-03Weer een aantal sponsorlopen op scholen:
22 april “De Klinker”
24 april "De Hoeksteen” in Spijkenisse en
15 mei bij “De Bongerd” in Zuidland.
In het begin van het jaar een vergunning aangevraagd om in de Gemeente Bernisse te mogen collecteren. Na wat miscommunicatie hebben we toch toestemming gekregen.
De week van 26 april hebben we in Spijkenisse en de Bernisse lopen collecteren. Als er mensen zijn die volgend jaar willen helpen met collecteren, we houden ons van harte aanbevolen, het is echt leuk om te doen, heel veel leuke reacties. Opbrengst collecteweek € 5.639,16 een heel mooi bedrag. 

 

Zoals de meeste van jullie wel weten, heb ik tijdens de laatste jaarvergaderingroparun2009-04 gevraagd om een rit te sponsoren voor de Roparun. Dit werd in beraad genomen en men zou hier later op terug komen. Een aantal weken later werd ik door Pieter gebeld, dat het akkoord was, mits ik een verslag van de Run zou maken voor de site en het clubblad. Uitreiking van de cheque op 5 mei, mooi bedrag € 200,00.

Op 11 mei nog een laatste teamvergadering om nog afspraken te maken over de te lopen gemiddelde snelheid voor de run en over de komende 12 uurs-zwemmarathon op 16/17 mei in het Riviérabad in Spijkenisse. Door toezeggingen die niet waren nagekomen viel een aantal ploegen af, zodat er maar 4 banen bezet waren. Maar desalniettemin was de sfeer goed en heb ik grote bewondering voor de zwemmers gekregen; lijkt mij heel erg zwaar. Ook hier was er weer een gigantische opbrengst van € 5.647,30.

De dagen en de uren voorafgaande aan de tocht.
Vanaf 28 mei stond alles in het teken van de Sportieve Prestatie, deze dag persoonlijke spullen en in mijn geval m’n fiets bij de teamleider Joop van Schie inleveren. Alles, ook het eten en drinken voor deze dagen, wordt dan in de Botlek gebracht en achter in een trekker met oplegger van de Estron geladen, met als chauffeur Peter, die dat al jaren vrijwillig doet.

roparun2009-05Op 29 mei vertrek van de kwartiermakers, dit betekent dat de Camper en de trekker met oplegger naar Rully rijden een plaats op de looproute, zo'n 50 km ten noorden van Parijs. Hier wordt een plekje gezocht, in de oplegger kunnen we nog een aantal uren slapen en de Camper is bedoeld voor de broodnodige verzorging voor en tijdens de Run, tevens een rustplaats voor chauffeurs en masseurs. 

Op 30 mei om 08.15 uur broer Gerard in Abbenbroek ophalen en naar de Rabobank in Spijkenisse, roparun2009-07waar ik mijn auto op de parkeerplaats van de bank kan zetten. Vanaf hier vertrekken we met twee volle busjes om 09.00 uur richting Frankrijk, na nog een tank en drank stop, arriveren we om 15.00 uur in Rully. Hier ontmoeten we onze andere teamleden.
Het team bestaat uit:
4 chauffeurs: Peter, Ruud, Anja en Arie
2 masseurs: Joop en Natasja
2 personen van de catering: Cobie en José
Fotograaf: Chrétien, normaal ook chauffeur
6 fietsers: Kees, Johan, Aziz, Piet, Marcel en Han
8 lopers: Joop, Jan, George, Marco, Ferhad, Peter, Hugo en Gerard. 


roparun2009-07

 

 

Hier komen de teams voorbij, zodat we ze nog kunnen aanmoedigen. Op deze plek is ons eerste wisselpunt, hier wisselen we met ons eerste team.
We hebben een gemiddelde van 12,5 km/u opgegeven. Verwachte aankomst in Rotterdam op maandag 1 juni om 16.00 uur.

 

  

 

De tocht
Het eerste team begint zich alvast om 20.00 uur gereed te maken om naar Parijs te vertrekken voor de start. Aan de hand van het opgegeven gemiddelde is de start op 30 mei om 22.21.00 uur vanaf Parc Départemental da La Courneuve. De af te leggen afstand in estafette vorm (non stop ) is 530 km. Onze groep wordt verdeeld in twee teams van ieder 4 lopers en 3 fietsers en een busje met chauffeur. Ieder team neemt een blok van ongeveer 50 km voor zijn rekening, dus na iedere 50 km wordt er van team gewisseld. Na de wisseling gaat het eerste of tweede team naar het volgende wisselpunt, waar de camper dan al aanwezig is voor de nodige verzorging.


roparun2009-08Bij ieder team gaat het als volgt te werk:
De eerste loper gaat van start onder begeleiding van een fietser voorop, die de kaartlezer is en een fietser achter de loper voor de veiligheid. Dan loopt hij ongeveer 1000 meter tot bij het busje waar ook een kaartlezer in zit en wisselt dan met de volgende loper.

Van heel de route is er een draaiboek beschikbaar, zodat je weet wat de knelpunten zijn. Het komt ook wel eens voor dat er op een bepaald traject het busje niet mag komen, die moet dan omrijden en weer op de loop route zien te komen. Voor deze situaties is er altijd een extra fiets beschikbaar en met de fiets van de achter fietser zijn er dan 3 lopers onderweg; 1 loper heeft dan tijdelijk extra rust. In het noorden van Frankrijk is het nog eens extra moeilijk vanwege het heuvelachtige parcours. 

roparun2009-09Na het wisselen met het andere team, ga je zo snel mogelijk naar het volgende wisselpunt. Tijdens de verplaatsing kun je dan nog een beetje slapen. Bij de wisselpunten krijgt een ieder de nodige verzorging, masseren, eten, drinken en een beetje slapen. Het was dit jaar weer prachtig weer, dit maakt het toch wel een stuk aangenamer.  

roparun2009-10Onderweg is het een fantastische sfeer, het respect naar elkaar toe is alom aanwezig. Het feit dat je met z’n allen voor het goede doel bezig bent versterkt dit alleen maar. Tijdens een verplaatsing reden we met de bus door Zeele, een plaats in Belgie. Wat ze hier voor de Roparunners doen grenst aan het ongelofelijke, wat een werk maakt de plaatselijke bevolking hier van. Wat mij betreft worden ze Roparun stad van het jaar. Het was dit jaar een iets andere route, zo waren de havens van Antwerpen uit de route, deze liep nu meer door het centrum; was wel een stuk gezelliger. 

In Ossendrecht hadden ze er weer veel werk van gemaakt. Hier zijn we met het hele team doorheen gelopen en gefietst, allemaal heel erg leuk. Van de andere teamleden hoorde ik dat het in Bergen op Zoom ook heel erg gezellig was.
Het laatste wisselpunt was Dintelmond het industrieterrein bij Dinteloord. Vanaf roparun2009-11hier nog 53 km naar Rotterdam. Persoonlijk vind ik het laatste blok het leukste om te doen, heel veel kippenvel momenten.
We gaan via de Haringvlietbrug, Numansdorp, Klaaswaal, Oud Beijerland, dat haar 450 jarige bestaan vierde, de Heinoord tunnel, waar een collega Eric en zijn vrouw Sylvia nog even een stukje hebben meegefietst en via Barendrecht naar de Coolsingel, wat een onthaal……

Finishtijd: 13.38.23 uur

We hebben er 39.17.23 uur over gedaan, een gemiddelde van 13.13 per uur en liefst 2.20 uur sneller als de geplande aankomsttijd.
We zijn als 229ste team gestart en als 26ste team gefinisht, ik hoef jullie niet te vertellen wat voor een gevoel het geeft als je zoveel teams inhaalt. 

 

roparun2009-12

De Estronrunners team 89 

Na afloop is het de bedoeling dat we met z’n allen naar de Estron in de Botlek gaan om alles schoon te maken en voor een hapje en een drankje. Voor mij liep het wat anders af, op weg naar huis mijn auto, total loss gereden, in slaap gevallen.
Gelukkig allemaal goed afgelopen, alleen materiële schade.

Op 19 juni nog een feestavond in Puttershoek waar het totaalbedrag word bekend gemaakt: € 4.685.203,00.
De Estronrunners hebben € 50.500,00 overgemaakt.


Met vriendelijke groet,
Han Mellaard

 

Prgramma

Lid worden

Contact