Toer Zuid-Hollandse Eilanden

Toerversie, zaterdag 17 mei 2014

Door Jetse van Melick

Wanneer er bij DTC De Mol geen zaterdagrit op het programma staat, wil ik nog wel eens een "uitstapje" maken naar een rit bij een buurvereniging.

ZHE toer 201300026Ieder jaar sluit ik wel 1 of 2 keer aan bij de Toerclub Voorne-Putten in Spijkenisse. Met die club heb ik fijne contacten en men komt ook wel eens naar Dordrecht om bij ons mee te fietsen. Dit jaar viel de keuze op de Zuid-Hollandse Eilanden Toer, een groeps/pelotonstocht over een afstand van 160 km met start en finish in het centrum van Spijkenisse. De tocht is vergelijkbaar met onze Zwijndrecht-Zwijndrecht en wordt gereden met een gemiddelde snelheid van ongeveer 28-29 km/uur. Eigenlijk is de toertocht een "opwarmertje" voor de wielerklassieker voor elite/belofterenners, die 's middags wordt verreden over de zelfde route.ZHE toer 201300079
Voorafgaand aan de start nog even een kort gesprek gevoerd met de voorzitter van TCVP, en eenmaal opgesteld voor vertrek werd ik ook begroet door de penningmeester van de club, hr. W. Arends. Vooraan het peloton waren een hele groep fietsers geposteerd met opvallende gele/rode hesjes, de voorrijders. Onder hen ook de koerskapitein, Piet Twigt. Na de start reden we Spijkenisse uit, over de Spijkenisserbrug richting Hoogvliet, Poortugaal, Rhoon en Carnisse/Barendrecht. De verkeersbegeleiding werd verzorgd door een hele grote groep motorrijders die vakkundig en gedecideerd kruisingen vrijmaakten/afzetten. Daarbij reden we gewoon op de rijbaan en verliep alles gecontroleerd, rustig en veilig. Wij kennen dat van Zwijndrecht-Zwijndrecht.
Na de passage van de Heinenoordtunnel kwam ik op "thuisgrond". De route en het tempo stonden mij niet toe om thuis koffie te gaan drinken, maar het was wel bijzonder om zo door een gedeelte van de Hoekse Waard te rijden. Intussen was ik in een geanimeerd gesprek beland met twee "jonkies" van wielerclub PRC Delta uit Spijkenisse. Randy Breukel en Francine Kraaijenbrink waren mijn metgezellen. Allebei nog aan het begin van hun wielrencarriƫre, maar beiden vol ambitie. Ik heb mijn wielerloopbaan inmiddels achter mij, maar vertelde van mijn ervaringen uit het verleden. Intussen was de Haringvlietbrug ook gepasseerd en ging de route over Goeree-Overflakkee. Ook dit was bekend terrein voor mij, aangezien ik bijna tien jaar heb gewerkt in Sommelsdijk/Middelharnis.
De rit verliep probleemloos. Het enige opvallende was een mede-toerder uit de Achterhoek die opviel door zijn peperdure fiets en het feit dat we alleen hem hoorden remmen. (carbon remblokken op carbon velgen). ZHE toer 201300185Voorbij Dirksland reden we richting Stellendam en kondigde de "ravitaillering" zich aan. Er werd gestopt op een pauzeplaats nabij de Sas van Dirksland. Daar was voor de deelnemers een lunchpakket beschikbaar. Ruim 160 fietsers werden voorzien van krentenbollen, bananen, broodjes kaas en ham en een flesje water. Ook dit was keurig voor elkaar. We misten wel de mobiele toiletten, zodat er "wild" geplast werd. Ik heb geen dames in de graskant gezien. Die zullen wellicht een andere oplossing gevonden hebben. Na 20 minuten werd het sein vertrek gegeven, en reden we richting Stellendam. ZHE toer 201300273Vlak voor de oprit naar de Haringvlietsluizen ging het ook voor de eerste keer fout. Bij een rotonde moesten we linksaf en koos men ervoor om dat tegen de rijrichting in te doen. Tegemoet komend verkeer werd keurig stil gezet, maar toch was dit niet helemaal de bedoeling, denk ik.
Na de passage van de sluizen waren we weer op Voorne-Putten en werd er koers gezet naar Hellevoetsluis. Met ongeveer 100 km op de teller ging ik mij afvragen hoe de route verder liep, aangezien Spijkenisse geen 60 km meer verwijderd was. Een medetoerder wist te vertellen dat we op Voorne-Putten een extra lus zouden fietsen, na de doorkomst in Spijkenisse. Je waant je bijna een prof als de laatste kilometers voor de doorkomst alles in "wielerstijl" gaat. Borden met daarop de nog af te leggen afstand, een echte "vod" (rode driehoekvlag) voor de laatste kilometer, aan beide zijden van de weg dranghekken en een jury-bus met een enthousiaste speaker. De laatste lus na de doorkomst, met nog ruim 20 kilometer voor de wielen, werd het wel onrustiger en hectischer in het peloton. Toch leidde het nergens tot gevaarlijke situaties. Ervaring in een wielerpeloton is dan een groot voordeel. Ik word niet zo snel zenuwachtig van passerende "maatjes" en wat gedrang voor een plaatsje voor in het peloton. Blijkbaar hadden veel deelnemers naar de Giro gekeken. Daar wil ook iedereen voorin rijden als de finale begint. Gelukkig werden ons de "valpartijen" en blessures bespaard. ZHE toer 201300305Na een laatste passage door Zuidland kregen we nog een onverwacht "obstakel" in de polder. Er waren schapen/lammetjes uitgebroken die op de openbare weg ons tegemoet kwamen. Zij kennen de verkeersregels niet en laten zich niet zomaar aan de kant zetten. Dat was dus oppassen geblazen. Gelukkig ging alles goed met de fietsers. Wat er van de schapen geworden is, weet ik niet.
De laatste kilometers werden ook vlot weggetrapt en al vlug kwam Spijkenisse in zicht. Via de Hekelingseweg ging het terug naar het centrum, en volgde de finish. Ruim 160 km op de teller met een gemiddelde snelheid van 29 km/uur. Ik vond het een fijne rit. De organisatie verdient een pluim!
Vrijwel alles was goed georganiseerd en is prima verlopen. Met nog een aantal mobiele toiletten op de pauzeplaats was het helemaal af geweest. Deze tocht durf ik wel aan te bevelen aan iedereen die op zoek is naar een mooie route, over een wat langere afstand. Voorwaarde is wel dat je een redelijke conditie hebt, want een gemiddelde snelheid van 29 km/uur haal je niet "zomaar". De mensen van TCVP gaven aan dat er ook een club deelneemt aan Zwijndrecht-Zwijndrecht dit jaar. Die zien we dus binnenkort terug bij onze pelotonstocht vanuit Zwijndrecht.
Na een verfrissing en met een schoon shirt/hemd ben ik daarna op de fiets terug gegaan naar Strijen. (via de pont Hekelingen / Nieuw-Beijerland) Thuisgekomen stonden er dus ruim 200 km op de teller. Een prima training/voorbereiding op Zwijndrecht-Zwijndrecht.

Jetse van Melick.

 

Prgramma

Lid worden

Contact